Spring naar content

De Week van de Motoriek 2021. Ben jij erbij?

De inschrijving is geopend! De Week van de Motoriek vindt plaats van 1 t/m 5 november 2021 onder het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’. We nodigen iedere professional die zich inzet voor een vaardige generatie van 0 tot 24 jaar uit om de (gratis) webinars te volgen. Alle sessies zijn volledig digitaal én gratis te volgen.

In de themaweek ontvangen we o.a. demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS in de studio om in gesprek te gaan over de teruglopende motorische vaardigheden van kinderen, neemt professor Micha de Winter ons mee in wat de jeugd nodig heeft, licht Richard Bailey in een internationale sessie het Human Capital Model toe en sluit journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld af met een column over meer én beter bewegen van de jeugd. Welke sessie(s) ga jij volgen?

Het is van cruciaal belang dat kinderen van jongs af aan met plezier veel en gevarieerd bewegen om goede motorische vaardigheden te ontwikkelen. Motorisch vaardige kinderen participeren meer in sport- en spelactiviteiten dan minder vaardige kinderen. Ofwel, jeugd met goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn fitter, hebben minder kans op overgewicht, chronische aandoeningen en ervaren, naast een langere levensduur, vooral meer plezier aan sporten en bewegen. We willen dat beleidsmakers en professionals die met kinderen en jongeren werken op school, in de wijk, de kinderopvang of op de sportclub op de hoogte zijn van de juiste kennis om dit verder in de praktijk te brengen om zo kinderen meer én beter te laten bewegen.

Een succesvolle 1e editie

Eén week lang stond aandacht vragen voor het nut en belang van Breed Motorische Ontwikkeling (BMO) om kinderen beter te laten bewegen centraal. En met succes! Tijdens zeven verschillende sessies hebben we maar liefst 1.200 enthousiaste professionals kennis en informatie kunnen bieden om breed motorische ontwikkeling (BMO) verder in de praktijk te brengen. Mede door de corona-maatregelen waren we genoodzaakt om de kennis digitaal over te brengen. Door de enthousiaste opkomst en reacties is er gekozen om alle sessies voor de huidige editie weer digitaal aan te bieden.

Wat staat er op het programma?

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert samen met partners Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK, Lectorenplatform en Vereniging Sport en Gemeenten de Week van de Motoriek. Een week vol webinars waarin actuele inzichten uit wetenschap, beleid en praktijk worden gedeeld naast concrete tips en ervaringen. Vanuit het Kenniscentrum presenteren we een vele kennisproducten om de jeugd door vaardiger te laten bewegen, óók meer te laten bewegen. Interessant voor professionals vanuit praktijk, beleid en onderzoek in de sectoren sport en bewegen, onderwijs, zorg en welzijn, kinderopvang en gemeente. Er zijn maar liefst 11 webinars, verdeeld over álle dagen van de week. Wil je meer weten over de interactieve sessies voor jouw vakgebied? Hieronder een overzicht van de webinars. Meer informatie vind je op onze website.

 • Lokaal krachten bundelen voor een vaardige generatie
 • Ouders betrekken: “Ze willen toch niet..”
 • Buitenspelen: belang, belemmeringen en oplossingen
 • Mozaïek van inspirerende initiatieven voor 0-4 jarigen
 • Stimuleer een gezonde leefstijl van mbo-studenten. Grijp je kans!
 • Hoog tijd voor breed motorisch ontwikkelen op de sportvereniging
 • Kleuters in beweging!
 • VMBO-er: “Aan sport doen? Waarom zou ik?”
 • Bewegend leren als onderdeel van de dynamische schooldag
 • Van motorische testscore naar gezond beweeggedrag voor ieder kind
 • EXTRA: It takes a community to raise a physically active child (Engels)

We sluiten de Week van de Motoriek dus af met een digitaal Kenniscafé waar we niet alleen terugblikken op een inspirerende kennisweek, maar ook vooruitkijken. Met interessante sprekers, een column van Thijs Zonneveld én live muziek duiken we nog dieper in het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’.