Spring naar content

Inspiratie uit de praktijk van de Kleine Beweegsubsidie

Of je nu werkt met jonge kinderen in de kinderopvang, bij een sportvereniging of als kinderfysiotherapeut, je weet: ouders betrekken is belangrijk, maar niet altijd eenvoudig. Zoek je inspiratie om bewegen bij de allerjongsten via de ouders te stimuleren, dan helpt de Inspiratiegids Kleine Beweegsubsidie je verder. Haal inspiratie uit de initiatieven van de Kleine Beweegsubsidie, maak gebruik van de informatie over gedragsverandering en de tips uit de praktijk.

Onderdeel Kleine Beweegagenda

In het beweeggedrag van jonge kinderen spelen (groot)ouders/verzorgers een belangrijke rol. Om extra in te zetten op bewegen voor kinderen van nul tot vier jaar is de Kleine Beweegsubsidie voor professionals in het leven geroepen. Deze subsidieregeling is één van de projecten uit de Kleine Beweegagenda: een initiatief van het Ministerie van VWS, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Mulier Instituut samen met tientallen partijen.

De Kleine Beweegsubsidie

De subsidie draaide om het versterken van lokale initiatieven. Bewustwording, motivatie en aanzetten tot actie zijn daarbij de sleutelwoorden voor gedragsverandering. Met name aanbieders van innovatieve ideeën werden uitgenodigd om een aanvraag te doen. Met de stimuleringssubsidie voor professionals ontstond er ruimte voor innovatie en kwamen ondersteuningsmiddelen rechtstreeks terecht bij de uitvoerende professional. De bedoeling was verder dat de initiatieven schaalbaar en herhaalbaar zijn, zodat ze eventueel vaker en op meer plaatsen ingezet kunnen worden.

Divers aanbod uit de praktijk

De 75 ingestuurde aanvragen kwamen uit verschillende hoeken. Van sportvereniging tot kinderdagverblijf en van dansschool tot gemeente. Ook de plannen met de aangevraagde subsidie waren veelsoortig. Zo kwamen er aanvragen binnen voor het bieden van een serie workshops, het opzetten van een beweeggroep voor ouders en kinderen, uitrollen van een campagne en het zelf ontwikkelen van ondersteunend materiaal. De coronacrisis bracht vertraging in het geheel en sommige initiatieven konden helaas niet worden doorgezet. Uiteindelijk zijn er 25 initiatieven uitgevoerd, deze zijn uitgebreid terug te vinden in de Inspiratiegids Kleine Beweegsubsidie.

Neem een kijkje in de Inspiratiegids Kleine Beweegsubsidie en ga aan de slag met kansen binnen jouw organisatie.

afbeelding beweegrichtlijnen test

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd!