Spring naar content

Investeren in sport en bewegen betaalt zich uit

Wat levert sport en bewegen op? Sport en bewegen heeft overduidelijk maatschappelijke waarde. Dit bleek al uit een onderzoek van Ecorys uit 2017. Hier werd de sociaaleconomische waarde van een persoon die voldoende sport en beweegt in euro’s omgezet. Om meer inzicht te krijgen in het maatschappelijk rendement hebben Rebel en het Mulier Instituut in 2019 de kosten van sport en bewegen naast de opbrengsten gezet. Dit noemen we de Social Return On Investment (SROI) van sporten en bewegen. Uit dit onderzoek bleek dat de opbrengsten van sporten en bewegen 2,51 keer zo hoog waren dan de kosten. En dat investeren in sport en bewegen dus loont.

Een SROI van 2,7: nieuw onderzoek geeft meer maatschappelijke meerwaarde aan

Hoe staan we er nu voor? Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft Ecorys in 2021 al eens opdracht gegeven om de sociaaleconomische waarde opnieuw te berekenen. Met de nieuwe opbrengsten, nieuwe cijfers over de beweegrichtlijnen en nieuwe inzichten in de methode is de SROI van sport en bewegen in 2022 nogmaals berekend. Met positieve uitkomsten! Het blijkt dat investeren in sport en bewegen op een maatschappelijk rendement van 2,7 wordt geschat, deze zijn dus hoger dan de kosten; oftewel, alle investeringen samen leveren maatschappelijke meerwaarde op. Anders dan het onderzoek uit 2019 is dat er meer kosten meegerekend zijn en dat voor de baten het gemiddelde van de bandbreedte is gebruikt. Bij de onderkant van de bandbreedte komt de SROI op 1,82 uit en een berekening met de bovenkant van de waarde komt op een SROI van 3,58.

Alle gemeentelijke SROI-cijfers en kengetallen in één overzicht

De SROI van sport en bewegen is lokaal niet overal hetzelfde. Om inzicht te krijgen in de lokale SROI van 2019 hebben we destijds een dashboard ontwikkeld. Het dashboard krijgt voor 2022 een andere invulling. Binnenkort krijgen gemeenten de mogelijkheid om een infographic aan te vragen met lokale SROI-cijfers en andere kengetallen rondom sport en bewegen. Kan je niet wachten en ben je benieuwd naar jouw lokale SROI-cijfer? Klik hier om ons een e-mail te sturen.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van verdere ontwikkelingen rondom de lokale infographic? Laat dan je gegevens achter.

Meer informatie over het nieuwe onderzoek

De resultaten van het nieuwe SROI-onderzoek uit 2022 én alle veranderingen van de nieuwe SROI zijn overzichtelijk terug te vinden op deze pagina. Bekijk de infographic, zoek meer verdieping in het onderzoeksrapport, of lees het artikel ‘Investeren in sport en bewegen heeft maatschappelijke meerwaarde’.

Heb je vragen over de SROI van sport en bewegen of ben je op zoek naar contact met één van onze specialisten? Neem contact op met specialist Femke van der Pal: femke.vanderpal@kenniscentrumsportenbewegen.nl.