Spring naar content

Kamerbrief over het beweegadvies voor jonge kinderen: hoe verder?

In navolging op de publicatie van het beweegadvies voor 0-4 jarige kinderen, dat de Gezondheidsraad in februari publiceerde, heeft minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) de Tweede Kamer een beleidsreactie gestuurd. Samen met de Kamerbrief lanceert Kenniscentrum Sport & Bewegen de infographic ‘Hoe stimuleer je bewegen?’.

Kamerbrief met beleidsreactie 

Op 4 oktober heeft minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) de Kamerbrief met daarin de beleidsreactie op het ‘Beweegadvies voor kinderen van 0-4 jaar’ gestuurd. In de brief geeft ze een inhoudelijke reactie op het advies. Ook licht ze de vervolgstappen toe om het advies te vertalen naar handelingsperspectief voor de praktijk. Zij doet dat mede namens de staatssecretaris van VWS. Ze omarmen beiden vanuit hun portefeuilles sport, bewegen en preventie rond het jonge kind dit advies.

De minister geeft in de beleidsreactie onder andere aan dat ze zich inzet voor de vervolgstappen die nodig zijn. Van bewustwording, kennisontwikkeling tot aan handvatten hoe je bewegen bij het jonge kind gedurende de dag kan bevorderen. Ze zet concrete stappen om met organisaties uit verschillende sectoren activiteiten in gang te zetten, instrumenten te ontwikkelen en vooral te zorgen dat deze kennis beklijft. Vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteunen we haar daarin. 

De Kamerbrief met alle vervolgstappen vind je op de website van de Rijksoverheid

Kennissessie tijdens Week van de Motoriek

Wil je meer weten over de Kamerbrief en het beweegadvies? Volg dan de online kennissessie  ‘Jong beginnen met bewegen: hoe pak je dat aan?’ op woensdagavond 9 november. Tijdens deze sessie in de Week van de Motoriek vertelt Liza van Koperen, senior beleidsmedewerker bij de directie sportbeleid van het ministerie van VWS, meer over de Kamerbrief. Het wordt een sessie vol interessante sprekers en een expertpanel vanuit wetenschap en praktijk. Ondanks hun verschillende achtergronden onderstrepen de sprekers eenzelfde boodschap: jong beginnen met bewegen.

Aan de slag met de infographic

Wil je nu meteen aan de slag met het stimuleren van bewegen bij jonge kinderen? Maak dan gebruik van de infographic ‘Hoe stimuleer je bewegen?’. De infographic legt op een overzichtelijke en eenvoudige manier het beweegadvies uit en laat zien dat veel en gevarieerd bewegen leuk is en op veel manieren kan. 

Wil je meer weten of heb je vragen?

In de komende tijd werkt Kenniscentrum Sport & Bewegen, samen met partners, verder aan de praktische toepasbaarheid van het beweegadvies: hoe kunnen professionals die werken met jonge kinderen met het advies aan de slag? 

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd. Heb je vragen? Neem dan contact op met Rebecca Beck via rebecca.beck@kenniscentrumsportenbewegen.nl.