Spring naar content

Nieuwe JGZ-richtlijn Houding & Bewegen

De nieuwe JGZ-richtlijn Houding & Bewegen is uit, professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de richtlijn. Deze is te vinden is op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) kan een belangrijke rol spelen in het stimuleren van een goede houding en gezond beweeggedrag. De nieuwe richtlijn Houding & Bewegen biedt informatie over voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing rond de onderwerpen houding en bewegen.

Zo wordt in de richtlijn aandacht besteed aan hoe JGZ-professionals (jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten) kinderen en hun ouders motiveren en stimuleren om te voldoen aan de beweegrichtlijnen. In de nieuwe richtlijn staan bijvoorbeeld tips over hoe je het gesprek hierover aan kunt gaan. De JGZ heeft een actieve en adviserende rol naar scholen, de sportsector en andere beweegaanbieders. Ook adviseert en stimuleert de JGZ scholen en kinderopvang over het gebruik van effectieve beweeginterventies

Deze JGZ richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. Vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen hadden we een adviserende rol in de werkgroep, via deze weg hebben we onze kennis en expertise over sport en bewegen kunnen inbrengen. Op 26 november 2020 organiseert het NCJ een digitale werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatie netwerk en professionals met affiniteit met het thema. We overleggen met het NCJ welke rol Kenniscentrum Sport & Bewegen kan spelen bij de implementatie van de richtlijn.

afbeelding beweegrichtlijnen test

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd!