Spring naar content

Update! De Schoolpleinscan is toegevoegd

De Beweegvriendelijke omgevings-scan (BVO-scan)is uitgebreid met een scan over de beweegvriendelijkheid van de schoolomgeving. Hiermee breng je de beweegvriendelijkheid van je schoolplein en de schoolzone in kaart.

Zijn er voldoende loop- en wandelpaden in de wijk van de school? Is er een veilige én toegankelijke oversteekplaats? Is het schoolplein voor, tijdens en na schooltijd openbaar toegankelijk voor kinderen? Met andere woorden, waar liggen kansen en wat kan beter? Speel in op de wensen en behoeften van de kinderen en daag ze uit meer te bewegen in een beweegvriendelijke omgeving.

Voor wie is de Schoolpleinscan?

Een gezonde leefomgeving is ook een beweegvriendelijke omgeving. Kinderen moeten veilig naar school kunnen lopen of fietsen en ook op het schoolplein voldoende worden uitgedaagd om te bewegen en sporten. Wil of ga jij als professional hiermee aan de slag? Dan biedt de schoolpleinscan je de mogelijkheid om meningen van verschillende stakeholders te peilen. Betrek bij het uitvoeren van de scan leraren, ambtenaren onderwijs, gezondheid, sport & bewegen, ruimtelijke ordening, etc. Bevraag en betrek hiernaast inwoners van de wijk of buurt (bijv. ouders, leerlingen, belangenbehartigers, (sport)vereniging) om tot nieuwe inzichten te komen. Wat vinden zij belangrijk en hoe kijken zij aan tegen de mogelijkheden om te bewegen op en rond school.

Via deze pagina kun je direct aan de slag met de schoolpleinscan. Je vindt daar ook een handleiding hoe je de schoolpleinscan het beste toepast.

Ontwikkeling scan:
Kenniscentrum Sport & Bewegen, KVLO, Jantje Beton, Mulier Instituut, Sportivate

Feedback scan:
Lekker fit, Sicuro, Johan Cruyff Foundation, Speelnatuur, IVN, Proludic, Speelplan

Hoe beweegvriendelijk is jouw leefomgeving?

Met de Beweegvriendelijke Omgeving-scan (BVO-scan) krijg je op een snelle en simpele manier inzicht in hoe beweegvriendelijk een buurt, wijk, stadsdeel of schoolplein is. Met deze scan kun je meerdere vragenlijsten uitzetten, zoals de Wijkscan en de Schoolpleinscan. Dit geeft antwoord op de vraag of inwoners en/of leerlingen in hun directe leefomgeving voldoende worden gefaciliteerd en uitgedaagd om te lopen, fietsen, spelen en sporten. Centraal staat dus: hoe staat jouw leefomgeving ervoor?

De BVO-scan blijft ontwikkelen

Wist je dat we achter de schermen bezig zijn met het samenstellen van nog meer vragenlijsten om de beweegvriendelijke omgeving te scannen? Om professionals nóg beter te voorzien binnen specifieke onderwerpen werken we momenteel aan een Buitenspeelscan en Inclusieve Omgevingsscan. Houd onze kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor onze Kennisupdate, de maandelijkse nieuwsbrief van Kenniscentrum Sport & Bewegen!