Spring naar content

Zo belangrijk is leren vallen!

VeiligheidNL lanceert vandaag Val OK!: gratis speelse én uitdagende valoefeningen waar scholen, bso’s en ouders gemakkelijk mee in actie kunnen komen om hun kinderen veilig te leren vallen. De samenwerkingspartner van Kenniscentrum Sport & Bewegen wil zo kinderen vaardiger maken om te sporten en te bewegen.

“Kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kinderen een motorische achterstand heeft.” zegt Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL. “Ze lopen daardoor een groter risico op een ongelukkige val. Onze cijfers laten zien dat 82% van de ernstige letsels bij 0-11-jarigen wordt veroorzaakt door een val. Het opgroeien van kinderen gaat met vallen en opstaan. Vallen is dan ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: meer kinderen met plezier laten bewegen.”

Risico’s niet vermijden maar ermee leren omgaan

Letsel als gevolg van een val kan voorkomen worden. Niet alleen door risico’s te vermijden, maar juist door kinderen met risico’s te leren omgaan. Zoals het aanleren van goede valvaardigen. “Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uit te strekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!” stelt Mirka Janssen- lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.

Leer kinderen vallen

Tijd om in actie te komen! VeiligheidNL roept bewegingsdocenten, pedagogisch medewerkers én ouders op om hun kinderen te leren vallen met Val OK! Met de gratis oefeningen geven we de handvatten om op een eenvoudige en leuke manier in actie te komen.