Spring naar content

Beweegrichtlijnen

Regelmatig sporten en bewegen is goed voor de gezondheid. Maar hoeveel moet je als senior dan precies bewegen? En welke beweging is goed voor je? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen. Bekijk de video of bezoek deze pagina voor meer achtergrondinformatie over de beweegrichtlijnen, inclusief een toolkit met handige infographic.

voorbeeldweergave van de beweegposter voor ouderen

Aan de slag: oefeningen

Zoek je een praktisch hulpmiddel om direct mee aan de slag te gaan? De Beweegposter biedt concrete oefeningen waar senioren zelf of onder begeleiding mee aan de slag kunnen. 

  • Advies drukwerk:

Print de poster of lever de PDF aan bij een (online) drukker of copyshop naar keuze. Geef aan dat de poster is opgemaakt in A3, dubbelzijdig en het eindformaat gevouwen moet worden naar A5.

Krachtoefeningen voor thuis

Krachttraining komt je kracht, coördinatie en balans ten goede. Dat hoeft niet per se in de sportschool, het kan ook thuis. In dit artikel krijg je daarvoor praktische tips.

visuele weergave van de beweeggids

Beweeggids Dementie

De Beweeggids Dementie is voor iedereen die te maken heeft met ouderen met dementie, bijvoorbeeld zorgprofessionals en mantelzorgers.

Groepslessen voor senioren

Om fittere 55-plussers met vertrouwen te kunnen begeleiden hebben sportaanbieders en -verenigingen behoefte aan een deskundig kader. Deze publicatie biedt trainers en begeleiders (ook buurtsportcoaches) basiskennis over bewegen tijdens ouder worden en praktische handvatten.Wil je zelf een groepsles opzetten op basis van deze tips? Download hier een lesvoorbereidingsformulier 65+ in beweging.

Nog meer inspiratie

In de Kennisbank en op het platform Allesoversport.nl vind je nog veel meer inspiratie, (achter)grondinformatie en wetenschappelijke kennis over hoe je senioren in beweging brengt én houdt.

65-plussers: maatschappelijke ontwikkelingen en bewegen

Overzichtsartikel meetinstrumenten

Inspiratiesheet 65+ in beweging

Kennisupdate Senioren

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Liesbeth Preller

Specialist

Mijn kennis richt zich op de groep ouderen en mensen met chronische aandoeningen, met het doel dat zij meer kunnen gaan bewegen. Kennis waarmee professionals en vrijwilligers in zorg, welzijn en sport en bewegen deze doelgroepen beter kunnen bereiken, effectieve methoden inzetten, en bevorderen dat de doelgroep duurzaam meer kan blijven bewegen.

Mitchell Tollenaar

Specialist

Mijn passie is ervoor zorgen dat alle senioren de positieve effecten van sporten en bewegen kunnen ervaren. Dat is namelijk nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Binnen het thema ‘Meedoen aan sport en bewegen’ richt mijn kennis zich op de groep (kwetsbare) senioren. Door mijn praktijkervaring als buurtsportcoach te combineren met mijn wetenschappelijke kennis probeer ik professionals uit de sport, zorg en welzijn te stimuleren, ondersteunen en inspireren om senioren in beweging te brengen en te houden.

Portretfoto specialist Mitchell Tollenaar