Spring naar content

Breng beweging in de dag

Voor iedereen geldt dat voldoende bewegen belangrijk is voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 44,3% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Daarbij blijkt uit cijfers van 2021 dat we dagelijks gemiddeld ruim 9 uur zittend doorbrengen. Veel zitten heeft nadelige gezondheidseffecten, daarom adviseren de beweegrichtlijnen veel zitten te beperken en voldoende beweging in de dag te brengen. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. 

Beweegrichtlijnen

visueel poppetje aan het bewegen

Kinderen 4 t/m 17 jaar

1 uur per dag matig intensief bewegen


3x per week spier- en botversterkende activiteiten

Volwassenen en ouderen

2,5 uur per week matig intensief bewegen


2x per week spier- en botversterkende activiteiten


Balansoefeningen voor ouderen

Bewegen met een beperking

De beweegrichtlijnen gelden ook voor mensen met een beperking. Wel zijn er soms aanpassingen nodig zodat de beweegactiviteiten beter aansluiten. Voor mensen met een verstandelijke beperking betekent dit:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Sta vaker op of wissel van houding
  • Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe

Voor mensen met een fysieke beperking geldt: elke vorm van bewegen telt en heeft een positief effect. Belangrijk is dat zij zelf een manier van bewegen kiezen die binnen hun eigen grenzen past. Daarbij is het van belang dat bewegen een vast onderdeel van hun dagelijks leven wordt.

rolstoelrenner
infographic beweegrichtlijnen

Aan de slag met de beweegrichtlijnen

Help jij anderen meer beweging in hun dag te brengen? Gebruik de beweegrichtlijnen als leidraad. Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een aantal praktische handvatten om jou op weg te helpen. In de beweegrichtlijnen toolkit vind je diverse infographics, handige afbeeldingen, een animatievideo en korte filmpjes om bijvoorbeeld te gebruiken in een wachtkamer. Ook de Beweegrichtlijnentest kan jou helpen: binnen enkele minuten kom je erachter of jouw patiënt of cliënt voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Spier- en botversterkende activiteiten

Sterke spieren maken dagelijkse activiteiten makkelijker. Voorbeelden van spierversterkende activiteiten: trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren, bijvoorbeeld met hardlopen, bootcamps en waveboarden.

Door sterke botten ontstaan minder snel botbreuken. Voorbeelden van botversterkende activiteiten: lichaam met het eigen gewicht belasten, bijvoorbeeld met trampoline- en touwtjespringen.

Benieuwd hoe je met spier- en botversterkende activiteiten aan de slag gaat? Deze oefengids helpt je op weg. 

Oudere dames met een chronische aandoening bewust bewegen

Achtergrond beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad in 2017 een update gedaan op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dit ter vervanging van de vroegere beweegnormen zoals, ‘30 minuten beweging per dag’. De Nederlandse beweegrichtlijnen zijn in lijn met de internationale beweegrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De beweegrichtlijnen zijn er voor kinderen vanaf 4 jaar, volwassenen en ouderen. Voor kinderen van 0-4 jaar kent Nederland een beweegadvies.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Yannick de Korte

Specialist

Ik vertaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van zit- en beweeggedrag naar praktisch toepasbare informatie voor professionals in de praktijk. Vanuit die hoek ben ik betrokken bij de ontwikkeling van kennisproducten die de vele voordelen van sport en bewegen onderbouwen en professionals helpen om anderen meer te laten bewegen. Samen streven we naar een wereld waarin beweging voor iedereen vanzelfsprekend is!

Maureen Ros

Specialist

Als specialist Beweeggedrag richt ik mij op de effecten van bewegen in het algemeen en specifiek voor mensen met een chronische aandoening. Daarnaast houd ik mij bezig met het toepassen van kennis over effecten van bewegen om mensen te stimuleren meer te bewegen. Tot slot zet ik mij in om de samenwerking tussen zorg- en sportprofessionals te verbeteren.

portretfoto van Maureen Ros

Misschien ook interessant:

Beweegcirkel

Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.

Stimuleer motorische ontwikkeling met de Mini-learning

Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters. Maar hoe stimuleer…

Aan de slag met bewegen binnen de zorg

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kennisproducten op het gebied van zorg en bewegen? We helpen je graag op weg