Spring naar content

Breng beweging in de dag

Voor iedereen geldt dat voldoende bewegen belangrijk is voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2023 slechts 45,1% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Daarbij blijkt uit cijfers van 2021 dat we dagelijks gemiddeld ruim 9 uur zittend doorbrengen. Veel langdurig zitten heeft nadelige gezondheidseffecten, daarom adviseren de beweegrichtlijnen veel zitten te beperken en voldoende beweging in de dag te brengen. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. 

Hoeveel beweging is nodig?

visueel poppetje aan het bewegen

Kinderen 4 t/m 17 jaar

Minimaal 1 uur per dag matig of zwaar intensief bewegen


Minimaal 3x per week spier- en botversterkende activiteiten


Voorkom veel stilzitten

Volwassenen en ouderen

Minimaal 2,5 uur per week matig of zwaar intensief bewegen


Minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten


Balansoefeningen voor ouderen


Voorkom veel stilzitten

infographic beweegrichtlijnen

Aan de slag met de beweegrichtlijnen 

Help jij anderen meer beweging in hun dag te brengen? Gebruik de beweegrichtlijnen als leidraad. Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een aantal praktische handvatten om jou op weg te helpen. In de beweegrichtlijnen toolkit vind je diverse infographics, handige afbeeldingen, en een animatievideo. Ook de Beweegrichtlijnentest kan jou helpen: binnen enkele minuten kom je erachter of jouw patiënt of cliënt voldoet aan de beweegrichtlijnen.

45%

Voldeed in 2023 aan de beweegrichtlijnen

9 uur

breng nederlanders zittend door

logo Allesoversport.nl
Oudere vrouwen in beweging

Spier- en botversterkende activiteiten

Sterke spieren maken dagelijkse activiteiten makkelijker. Voorbeelden van spierversterkende activiteiten: trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren, bijvoorbeeld met hardlopen, bootcamps en waveboarden.

Door sterke botten ontstaan minder snel botbreuken. Voorbeelden van botversterkende activiteiten: lichaam met het eigen gewicht belasten, bijvoorbeeld met trampoline- en touwtjespringen.

Benieuwd hoe je met spier- en botversterkende activiteiten aan de slag gaat? Deze oefengids helpt je op weg.

Achtergrond beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad in 2017 een update gedaan op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dit ter vervanging van de vroegere beweegnormen zoals, ‘30 minuten beweging per dag’. De Nederlandse beweegrichtlijnen zijn in lijn met de internationale beweegrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De beweegrichtlijnen zijn er voor kinderen vanaf 4 jaar, volwassenen en senioren. Voor kinderen van 0-4 jaar kent Nederland een beweegadvies. 

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Yannick de Korte

Specialist

Ik vertaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van zit- en beweeggedrag naar praktisch toepasbare informatie voor professionals in de praktijk. Vanuit die hoek ben ik betrokken bij de ontwikkeling van kennisproducten die de vele voordelen van sport en bewegen onderbouwen en professionals helpen om anderen meer te laten bewegen. Samen streven we naar een wereld waarin beweging voor iedereen vanzelfsprekend is!

Maureen Ros

Specialist

Als specialist Beweeggedrag richt ik mij op de effecten van bewegen in het algemeen en specifiek voor mensen met een chronische aandoening. Daarnaast houd ik mij bezig met het toepassen van kennis over effecten van bewegen om mensen te stimuleren meer te bewegen. Tot slot zet ik mij in om de samenwerking tussen zorg- en sportprofessionals te verbeteren.

portretfoto van Maureen Ros

Misschien ook interessant:

Beweegcirkel

Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.

Stimuleer motorische ontwikkeling met de Mini-learning

Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters. Maar hoe stimuleer…

Aan de slag met bewegen binnen de zorg

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kennisproducten op het gebied van zorg en bewegen? We helpen je graag op weg