Spring naar content

Beweegrichtlijnen: zoveel beweging is nodig voor een goede gezondheid

Fysieke beperking

Elke vorm van bewegen telt en heeft een positief effect. Vind daarbij een manier die binnen de eigen mogelijkheden past. Zo is voor de één fietsen inspannend, terwijl de ander pas zweet na rolstoelbasketbal. Uitgangspunt is het bewegen vast onderdeel maken van het dagelijks leven.

Bekijk de beweegrichtlijnen voor mensen met een fysieke beperking in deze infographic.

Verstandelijke beperking

Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Zelfs kleine dingen maken al verschil, zoals vaker opstaan of van houding wisselen. Maar ook regelmatig actiever bewegen is nodig, van een wandeling tot lekker zweten tijdens spinning. Hoe intensief een activiteit is, verschilt per persoon.

Bekijk de beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking in deze infographic.

Aan de slag met de beweegrichtlijnen vanuit jouw rol als professional

Sport en bewegen betekent veel voor mensen met een beperking, niet alleen voor hun gezondheid en welzijn, maar ook voor de maatschappij. Wat levert het op als meer mensen met een fysieke of verstandelijke beperking vaker voldoen aan de beweegrichtlijnen? Hoe groot zijn de gezondheidseffecten, en welke rol spelen sporthulpmiddelen daarbij? Benieuwd naar de cijfers? Bekijk het in de infographic waarde van sport en bewegen: fysieke beperking of de infographic waarde van sport en bewegen: verstandelijke beperking.

illustratie van een beker

Aan de slag met de beweegrichtlijnen

Licht verstandelijke beperking in de sport

Waarom en hoe zet je als beleidsadviseur sport en bewegen in voor mensen met een licht verstandelijke beperking? En hoe ga je als uitvoerend professional om met iemand met een LVB?

Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking

Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.

Scan en Match

‘Scan & Match’, vraag- en aanbodscan voor mensen met een beperking, geeft inzicht in de vraag naar en het aanbod van sport en bewegen in een gemeente of regio.

Veelgestelde vragen over de beweegrichtlijnen bij een beperking

Voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking gelden de algemene beweegrichtlijnen. Belangrijk is om als doel te hebben dat bewegen onderdeel wordt van het dagelijks leven en niet alleen incidenteel gebeurt.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Let hierbij op dat de intensiteit van een activiteit verschilt per persoon. Wat voor de één licht inspannend is, is voor de ander misschien zwaar intensief. Daarbij zijn soms aanpassingen nodig, zodat beweegactiviteiten beter aansluiten.

De whitepaper Sport en bewegen door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking biedt praktische tools, voorbeelden en inzicht in de belemmeringen die deze doelgroep ervaart.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Let hierbij op dat de intensiteit van een activiteit verschilt per persoon. Wat voor de één licht inspannend is, is voor de ander misschien zwaar intensief. Belangrijk daarbij: bepaal wat mogelijk is qua beweging binnen de eigen grenzen, vraag advies van een expert bij twijfel.

De whitepaper Sport en bewegen door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking biedt praktische tools, voorbeelden en inzicht in de belemmeringen die deze doelgroep ervaart.

Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten om kracht, vermogen, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Hierbij kan het gaan om krachttraining of een combinatie van kracht- en duuractiviteiten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld krachttraining, zwemmen, fietsen.

Regelmatig de botten belasten, houdt deze langer sterk. Botversterkende activiteiten zijn krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met eigen gewicht wordt belast, zoals springen, hardlopen en dansen.

De beweegrichtlijnen zijn in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering en het parlement adviseert over kwesties binnen de volksgezondheid. De beweegrichtlijnen geven advies over hoeveel en welk type lichaamsbeweging kinderen vanaf 4 jaar, volwassenen en senioren nodig hebben voor een goede gezondheid. De beweegrichtlijnen zijn een vervanging van de vroegere Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm en de Combinorm. Meer informatie over de totstandkoming van de beweegrichtlijnen vind je hier.

Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking geldt: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Belangrijk is om als doel te hebben dat bewegen onderdeel wordt van het dagelijks leven en niet alleen incidenteel gebeurt. Voor tips kun je bijvoorbeeld kijken in de Beweegwaaier of de Toolkit licht verstandelijke beperking in de sport, waar je eenvoudige en praktische tips vindt van beweegteams en begeleiders. Verder kun je kijken op de website van Uniek Sporten voor het sportaanbod of contact opnemen met de lokale buurtsportcoach. Voor informatie over financiën, vervoer en sporthulpmiddelen, bezoek de website kennis over sportondersteuning.

Iemand met een fysieke beperking kan soms moeite hebben met het vinden van passend sport of beweegaanbod. Het platform Uniek sporten geeft een overzicht van het sportaanbod wat er is, maar zoek ook zeker contact met een lokale buurtsportcoach die zich bezighoudt met het aangepast sportaanbod. Hij/zij weet of het lokale aanbod geschikt is en kan passende ondersteuning bieden. Voor informatie over financiën, vervoer en sporthulpmiddelen, bezoek de website kennis over sportondersteuning.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
biko portretfoto

Biko Blommestein

Specialist

In mijn ogen bestaat er niets mooiers dan sporten en bewegen. Helaas is dit voor veel mensen met een beperking niet vanzelfsprekend. Daarom zet ik mij in om deze doelgroep te ondersteunen. Samen met anderen zoek ik naar oplossingen voor belemmeringen en verspreid ik kennis om de toegankelijkheid van sport voor mensen met een beperking te verbeteren. Zo creëren we een sportieve omgeving waarin iedereen kan deelnemen.