Spring naar content

E-book Beweeggedrag veranderen: hoe breng je mensen in beweging?

Ondanks het belang van sport en bewegen en het toenemende bewustzijn van een gezonde leefstijl, bewegen veel Nederlanders nog altijd te weinig. Mensen stimuleren om voldoende beweging in de dag te brengen is daarom belangrijk. Dit vraagt om gedragsverandering, wat niet altijd even makkelijk is. Als professional kun je hierin ondersteunen, dit e-book helpt je daarbij.

Voldoende beweging in de dag

Nog lang niet alle Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Daarbij brengen Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9 uur zittend door. Veel zitten is nadelig voor onze gezondheid, mensen stimuleren om voldoende te bewegen is dus belangrijk. Veel van ons gedrag gaat echter automatisch: we denken er niet bewust over na. Zoals het zitten, of het verplaatsen van je voeten tijdens lopen. De gedragsverandering die komt kijken bij meer gaan bewegen is soms best lastig.

Beweeggedrag duurzaam veranderen

Professionals zoals leefstijlcoaches, eerstelijnszorgprofessionals en buurtsportcoaches spelen een belangrijke rol in het faciliteren van en ondersteunen bij het duurzaam veranderen van beweeggedrag. Maar mensen ondersteunen bij het veranderen van gedrag blijft een uitdaging, waar begin je? En hoe doe je dat? Dit e-book biedt professionals kennis over gezond sport- en beweeggedrag en handvatten voor gedragsverandering naar meer bewegen. 

Wat kun je verwachten van het e-book?

Voorbeeld van het e-book 'Beweeggedrag veranderen' van Kenniscentrum Sport & Bewegen

Je leest onder meer over het belang van bewegen en hoe mensen de meeste gezondheidswinst kunnen boeken. Vervolgens duiken we dieper in de theorieën achter gedragsverandering: waarom is het bijvoorbeeld zo lastig voor elkaar te krijgen? Vervolgens verplaatst de focus naar de balans tussen motivatie en weerstand om over te gaan tot actie: het maken van een beweegplan.