Spring naar content

Inspirerende initiatieven dankzij de Kleine Beweegsubsidie

De Kleine Beweegsubsidie is een stimuleringssubsidie gericht op bewegen. Inmiddels zijn de activiteiten uit de ruim 30 toegekende aanvragen voor de Kleine Beweegsubsidie uitgevoerd. En deze initiatieven leveren mooie resultaten op! 

De aanvragers van de toegekende projecten van de Kleine Beweegsubsidie hadden tot 31 oktober de tijd om hun activiteiten uit te voeren. Deze activiteiten focussen op het aanzetten van (groot)ouders/verzorgers van kinderen tot vier jaar om meer bewegen bij deze jonge kinderen te stimuleren. Een eerste blik op de uitgevoerde projecten laat inspirerende voorbeelden uit de praktijk zien. Deze projecten zijn afkomstig uit verschillende hoeken: denk aan kinderopvangorganisaties, sportverenigingen, fysiotherapiepraktijken, dansscholen en buurtsportcoaches. De gerealiseerde activiteiten zijn daarom ook uiteenlopend en bovendien vanwege de coronacrisis aangepast aan de op het moment van uitvoering geldende maatregelen. 

Inspiratie uit de praktijk

Sportservice Ede

Zo hebben Sportservice Ede, het CJG, Malkander en het wijkteam Ede Veldhuizen/Kernhem de handen ineen geslagen en samen de Sportbieb Mini peuterinloop opgezet. Tijdens deze ouder-kind activiteit spelen de peuters met leeftijdgenoten en met spelmateriaal dat past bij hun ontwikkelingsfase. Tegelijkertijd leren de ouders elkaar kennen en spreken ze over onderwerpen binnen het thema opvoeden en opgroeien. 

KDB Bij ons

KDV Bij ons heeft twee typen koffers gevuld met materiaal en suggesties voor beweegstimuleringsactivitieten, elke week geven ze die mee aan een kind en zijn/haar ouders. Deze materialen worden ook door de pedagogisch medewerkers binnen het kinderdagverblijf ingezet. De activiteiten en bewegingen worden zo binnen de kinderopvang en thuis herhaald, wat goed is voor de ontwikkeling van kinderen en inspiratie biedt aan ouders om bewegen in de thuissituatie te stimuleren. 

Team Sportservice Haarlemmermeer

Team Sportservice Haarlemmermeer heeft, in samenwerking met de JOGG regisseur en andere partners, sportinstuiven voor kinderen van 1- 4 jaar met hun ouders georganiseerd. Hier stond naast sport en bewegen de aandacht voor (het belang van) een gezonde leefstijl centraal.

Ook het Beweegfestijn voor jonge kinderen en hun (groot)ouders van Gymnastiekvereniging Turnlust Budel bleek een groot succes. Materialen vanuit de interventie nijntje Beweegdiploma, zoals nijntje stickerkaarten en beweegkaartjes, zijn met succes ingezet. 

Vervolgstappen

De aanvragers van de toegekende projecten hebben tot 23 november 2020 de tijd om hun eindverslag aan te leveren bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Dit wordt vervolgens individueel beoordeeld, daaruit volgt een totaalrapport over de regeling ‘de Kleine Beweegsubsidie’. Dit verslag zal onder andere inzicht geven in de cijfers en de behaalde resultaten. Daarnaast wordt een aantal aanvragers telefonisch geïnterviewd om zo een beter beeld te krijgen bij hun ervaring met de Kleine Beweegsubsidie. Bovendien geeft het meer zicht op succesvolle initiatieven uit de Kleine Beweegagenda. Kenniscentrum Sport & Bewegen draagt zorg voor de verdere verspreiding van de kennis uit deze best- practices.

Blijf op de hoogte

Wil je meer weten over de Kleine Beweegsubsidie? Lees meer over de regeling op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Wil je op de hoogte blijven van de ervaringen en resultaten van de projecten uit de Kleine Beweegsubsidie? Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd

Logo kleine beweegsubsidie