Spring naar content

Langdurig zitten blijkt tot hoge zorgkosten te leiden

Onze leefomgeving daagt steeds minder uit tot bewegen en meer tot zitten. Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt daardoor te weinig (in 2023 voldeed 45% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen) en brengt veel tijd zittend door (dagelijks gemiddeld 9 uur en 6 minuten). Dit vele zitten en weinige bewegen is niet gezond, zeker als het in deze combinatie gebeurt. 

Langdurig stilzitten factor in ontstaan leefstijlziekten

Al eerder bleek uit een analyse van onderzoeksbureau TNO dat een groot deel van onze zittijd plaatsvindt tijdens werkuren. In de onlangs gepubliceerde whitepaper ‘Zittend werk: stroomversneller voor de pandemie van leefstijlziekten’ stelt TNO dat langdurig zitten over de gehele dag in Nederland een belangrijke factor is in het ontstaan van leefstijlziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. TNO concludeert dat de directe zorgkosten van deze aandoeningen, die toe te schrijven zijn aan langdurig zitten, naar schatting €1,2 miljard per jaar zijn. Het aantal mensen dat vroegtijdig overlijdt door langdurig zitten, schat TNO op bijna 21 duizend per jaar.  

Verminderen zittijd is essentieel

Deze nieuwe cijfers benadrukken nog maar eens hoe belangrijk het is om aan de slag te gaan met het verminderen van de tijd die we zittend doorbrengen. Eigenlijk willen we daarin twee dingen bereiken: 1) de totale zittijd verminderen, dus zitten waar mogelijk vervangen door bewegen, en 2) langere zitperioden vaker onderbreken, dus zitten vaker afwisselen met even opstaan en/of even bewegen. Uit het onderzoek van TNO blijkt dat werkenden meer dan de helft van de werktijd zittend doorbrengen, dit maakt de werkplek een geschikte plek om meer bewegen te stimuleren. Hoe je dat kunt aanpakken bespreken we in onze Kenniscast Sport & Bewegen aflevering: ‘Zo stimuleer je minder zitten op de werkvloer’. 

Ben je benieuwd naar wat zitten ongezond maakt, lees dan het artikel ‘Wat maakt veel zitten ongezond?‘ op Allesoversport.nl. Ben je op zoek naar meer feiten en cijfers over het zitgedrag van Nederlanders, bekijk dan deze factsheet zitgedrag.