Spring naar content

Nieuw: infographic over sporten en bewegen tijdens de zwangerschap

Wat is verstandig op het gebied van sport en bewegen tijdens de zwangerschap, en wat niet? Veel zwangere vrouwen hebben vragen rondom dit thema, aan zorgprofessionals de taak om de juiste adviezen te geven. Denk bijvoorbeeld aan de kraamverzorgende, verloskundige, bekkenfysiotherapeut of gynaecoloog. Dit blijkt in de praktijk echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat adviseer je nu precies op het gebied van sport en bewegen? Deze nieuwe infographic biedt uitkomst. 

Behoefte vanuit de praktijk

Het wordt steeds duidelijker dat in de eerste duizend dagen van een kind de basis wordt gelegd voor een gezond en kansrijk leven. Kansrijke start is één van de thema’s binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de Brede SPUK-regeling waar gemeenten op in gaan zetten. Daarnaast zijn er verschillende lokale coalities die zich richten op zwangere vrouwen, maar bewegen heeft daar (nog) niet altijd een rol. Bij de hierboven genoemde zorgprofessionals groeit de behoefte om meer bewustwording te creëren over sport en bewegen tijdens de zwangerschap, bij zowel zorgprofessionals als aanstaande moeders.

Nederland kent (nog) geen beweegrichtlijnen voor zwangeren

Momenteel wordt er vaak nog voorzichtig gedaan met bewegen tijdens de zwangerschap. Er zijn veel tegenstrijdige geluiden over wat je als zwangere vrouw wel of niet zou mogen doen op het gebied van bewegen en sport. Dit zorgt voor verwarring bij zowel zorgprofessionals als zwangere vrouwen. Daarnaast zijn er op dit moment geen specifieke beweegrichtlijnen vanuit de Gezondheidsraad in Nederland. Zonde, want voldoende bewegen tijdens de zwangerschap verkleint de kans op zwanger­schaps­gerelateerde complicaties en zorgt voor gezondheidsvoordelen voor zowel aanstaande moeder als baby.

Nieuwe infographic met tips en adviezen

Om te voorzien in de behoefte van zorgprofessionals, heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen een infographic gemaakt over sport en bewegen tijdens de zwangerschap. De infographic biedt tips en adviezen, onder andere over de positieve effecten van bewegen, wat ‘voldoende bewegen’ inhoudt en wat je een zwangere vrouw het beste kunt adviseren op het gebied van bewegen. De inhoud is gebaseerd op zowel actuele wetenschappelijke literatuur, als best practices en opinies van experts uit de praktijk. De infographic is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 

Kennisupdate

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Kennisupdate!