Spring naar content

Nieuwe oefengids: aan de slag met spier- en botversterking

Onderdeel van de beweegrichtlijnen is het doen van spier- en botversterkende activiteiten. Maar wat houdt dat precies in? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat jouw cliënt of patiënt hier op de juiste manier aan werkt? De nieuwe oefengids ‘spier- en botversterkende activiteiten’ helpt je op weg.

Onderdeel van de beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. De beweegrichtlijnen adviseren volwassenen minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Dit concreter maken met advies over bijvoorbeeld de duur, intensiteit of het aantal herhalingen is op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten nog niet mogelijk. Toch is het belangrijk om regelmatig te werken aan spier- en botversterking: botten blijven langer sterk en ook kracht, (uithoudings)vermogen en omvang van de spieren hebben er baat bij.

Behoefte aan uitleg en voorbeelden

Om te voorzien in de groeiende behoefte aan duidelijke uitleg en praktische voorbeelden bij professionals zoals leefstijlcoaches, eerstelijnszorgprofessionals en buurtsportcoaches, hebben we deze oefengids gemaakt. Met behulp van de oefengids kunnen deze professionals hun patiënten en cliënten toch zo goed mogelijk adviseren over de juiste activiteiten die bijdragen aan spier- en botversterking.  

Hoe helpt deze oefengids jou?

De oefengids is geschikt voor iedere professional die mensen helpt meer te sporten of bewegen. In de oefengids vind je uitleg over wat spier- en botversterkende activiteiten precies zijn en waarom ze belangrijk zijn. Vervolgens vind je er de praktische vertaling: concrete oefeningen die geschikt zijn voor jouw cliënt of patiënt. Waar begin jij?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen?

Meld je dan aan voor onze Kennisupdate, de maandelijkse nieuwsbrief van Kenniscentrum Sport & Bewegen!