Spring naar content

Drie debatten over sport in aanloop naar Tweede Kamerverkiezing

Hoe krijgen we Nederland weer in beweging na de coronacrisis? Die vraag heeft centraal gestaan tijdens het nationale verkiezingsdebat ‘preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen’ op 4 maart in Nieuwspoort. Daarnaast zijn er nog twee andere debatten georganiseerd om de politieke aandacht te vestigen op het investeren in sport en bewegen.

Meer dan 1400 deelnemers hadden zich aangemeld voor de livestream van deze politieke uitzending, waarin zes van de dertien uitgenodigde (kandidaat-)Kamerleden onder leiding van Martijn de Greve met elkaar in debat gingen.

De aanwezige politieke partijen van VVD, CDA, D66, SP, PvdA en 50Plus (Rudmer Heerema, Anne Kuik, Jeanet van der Laan, Michiel van Nispen, Habtamu de Hoop en Ruud van Acquoij) onderschrijven in het debat het belang van sport en bewegen en een gezond Nederland en het belang van professionalisering van de sector. De manier waarop dat moet worden bereikt, daarover verschillen de meningen nog wel enigszins. Via vooraf opgenomen filmpjes en live feedback werd de politiek uitgedaagd zich uit te spreken door bijvoorbeeld Erben Wennemars en Joop Alberda.

Dit verkiezingsdebat is georganiseerd door NOC*NSF, sportbonden en meer dan 24 partners uit de zorg en welzijnssector, het onderwijs, bedrijfsleven en de sport- en beweegsector, met medewerking van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Bij het begin van het debat werd onder meer verwezen naar de Stemhulp Sport en Bewegen.

In een manifest, onder andere gepubliceerd middels paginagrote advertenties – riep NOC*NSF deze week samen met partners het toekomstige kabinet op om de komende regeerperiode jaarlijks 1 miljard extra te investeren in een gezond en vitaal Nederland. Daarin wordt ook verwezen naar de Social Return on Investment voor sport en bewegen, die in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen is onderzocht door Rebel en Mulier Instituut.

Nog meer debatten

Fonds Gehandicaptensport heeft op 3 maart met ALLsportsradio het Uniek Sporten Debat 2021 gehouden, geleid door Frits Barend en Robert Denneman. Te gast waren daar Michiel van Nispen (SP), Lisa Westerveld (GroenLinks), Rudmer Heerema (VVD) en Jeanet van der Laan (D66), die werden ondervraagd over hun standpunten op het gebied van sporten voor mensen met een handicap. Daarin is onder meer aandacht gevraagd voor de vergoeding van sporthulpmiddelen en de noodzaak van een loket daarvoor.

Luister hier de uitzending terug van All Sports Radio terug.

Op 11 maart tussen 13.00 en 14.00 uur vindt nog een Verkiezingsdebat plaats over de toekomst van sport en bewegen, georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam en Sports Leadership Institute. Bij dit debat sluiten Lisa Westerveld (GroenLinks), Jeanet van der Laan (D66), Rudmer Heerema (VVD) en Maurice Leeser namens de nieuwe partij NLBeter aan.

Het debat is live te volgen via deze link.