Spring naar content

Terugblik op geslaagd congres Van zorg naar bewegen

‘Van zorg naar bewegen’, het thema van het congres voor zorgprofessionals dat afgelopen vrijdag plaatsvond. In deze tweede editie lag de focus nog wat specifieker op de kansen in de zorg. Zorgprofessionals kunnen namelijk vanuit hun signalerende, informerende of faciliterende rol veel betekenen en meer mensen in beweging brengen. Juist vanuit de zorg valt er veel te winnen, aangezien mensen met chronische ziekten minder vaak voldoende bewegen: slechts 26,2 tot 43% van de mensen met een langdurige aandoening beweegt voldoende. Te weinig bewegen is een van de factoren die ervoor zorgen dat we minder lang in goede gezondheid leven. Dit verhoogt de druk op de zorg. Niet voor niets spreken de Samenwerkende GezondheidsFondsen van een gezondheidsramp in hun manifest.

Lichamelijke activiteit vs. zitgedrag

Het afwisselende programma met inzichten vanuit de wetenschap en inspiratie vanuit de praktijk leverde onder leiding van cardioloog Tamara Aipassa interessante gesprekken op, met ook veel vragen en enthousiaste reacties vanuit de bijna 200 deelnemers. Hidde van der Ploeg nam het publiek mee in de laatste inzichten vanuit de wetenschap op het gebied van lichamelijke activiteit en zitgedrag. Wat zijn de verschillen, en welk effect heeft het op onze gezondheid? Over te veel zitten hoefden de aanwezigen zich geen zorgen te maken, de nodige ‘snaxercises’ en verplaatsingen tussendoor zorgen voor afwisseling tussen zitten en bewegen.

Impressie van het congres van zorg naar bewegen 2024

Inzetten op sporten én bewegen vanuit de wijk

Vervolgens was het woord aan Yannick de Korte, hij legde uit hoe je als zorgprofessional lokaal sport- en beweegaanbod beter kunt benutten. Met onder meer een fysiotherapeut, huisarts en buurtsportcoach op het podium werd duidelijk hoe onderlinge samenwerking en doorverwijzing patiënten verder kan helpen. De onlangs nieuw uitgebrachte Wijktekening helpt hierin op weg. De Wijktekening geeft namelijk een overzicht van een gemiddelde wijk met daarin de meest voorkomende organisaties en professionals die een rol kunnen spelen in de activering en doorverwijzing van jeugd en senioren op het gebied van sport en bewegen.

Aan de slag in de praktijk

In de middag stonden er verschillende praktische workshops en verdiepende sessies op het programma, voor ieder wat wils. Denk aan de rol van de Beweegalliantie en de rol van de buurtsportcoach, praktijkvoorbeelden over de implementatie van bewegen in een zorginstelling, of verdieping in de mogelijkheden van technologie in de zorg. Maar ook: effectief omgaan met weerstand in de spreekkamer aan de hand van een rollenspel en de impact van prehabilitatie in de zorg. Om de cirkel rond te maken, ging de laatste workshop in op praktische tools die kunnen helpen patiënten in beweging te brengen, zoals de Beweegcirkel en Bewust Bewegen met chronische aandoeningen. Tot slot kwam iedereen weer samen voor de samenvattende energieke afronding door Tamara, waar de voeten nog een laatste van de vloer moesten.

Op de hoogte blijven van ontwikkeling?

Kortom: een geslaagde dag waar ieder vanuit zijn of haar dagelijkse praktijk weer op voort kan borduren. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kennisproducten op het gebied van zorg en bewegen? Houd dan de pagina www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/zorg in de gaten.

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor de kennisupdate!

kennisupdate algemeen illustratie