Spring naar content

Interessante tools voor eerstelijnszorgverleners

Neem een kijkje in het overzicht met praktische instrumenten en help jouw patiënten naar meer beweging in hun dag.

Wachtkamervideo’s aanvragen

Er zijn vier korte animatievideo’s over de Beweegrichtlijnen beschikbaar voor bijvoorbeeld het gebruik op een scherm in de wachtkamer.

Beweegrichtlijnentest

Benieuwd of jouw cliënt voldoet aan de beweegrichtlijnen? Met de Beweegrichtlijnentest kom je er binnen enkele minuten achter!

E-book 'Bevorder zelfredzaamheid kwetsbare ouderen met bewegen'

Bevorder de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen met bewegen vanuit jouw rol als eerstelijnszorgverlener.

Beweegrichtlijnen

Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk. Maar hoeveel beweging is nodig? En welke beweging is goed? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen.

Bewust Bewegen met chronische aandoeningen

Voldoende bewegen is belangrijk, ook voor mensen met chronische aandoeningen. Maar waar moet je als zorgverlener rekening mee houden bij deze patiënten? Bewust Bewegen helpt je verder.

Beweegcirkel

Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.

Samenwerken met de sport- en beweegsector: tipkaart & praktijkvoorbeelden

Samenwerking vanuit de zorg met de sport- en beweegsector stimuleert patiënten meer om te sporten en bewegen, de drempel is wat lager. Bovendien kost het jou als zorgverlener weinig tijd en je helpt de patiënt écht verder. De buurtsportcoach is bijvoorbeeld een sportprofessional die jou kan helpen en waarnaar je dus patiënten kunt doorverwijzen. Eén van de kerntaken van buurtsportcoaches is namelijk het verbinden van sport en bewegen met andere sectoren, zoals de zorg. De buurtsportcoach is vaak in dienst bij de gemeente, maar ook bij bijvoorbeeld sportbedrijven, in het onderwijs of de welzijnssector. 

Wil je samenwerken met de sport- en beweegsector en ben je benieuwd hoe je in contact komt met de buurtsportcoach? De tipkaart ‘Samenwerken met de sport- en beweegsector: hoe pak je dit aan als zorgverlener?’ helpt je verder met concrete tips. 

Steeds meer organisaties en initiatieven slaan de brug tussen sport en zorg. Hoe zet je een samenwerking op waarbij je deze domeinen verbindt? In het artikel ‘Succesvol lokaal samenwerken tussen zorg en sport: vijf praktijkvoorbeelden’ lees je over hoe deze brug tussen zorg en sport is geslagen. 

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een aanpak naar een gezonde leefstijl die zich richt op een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering.  Het doel is om volwassenen met obesitas of overgewicht en andere risicofactoren te begeleiden naar een duurzaam gezondere leefstijl. De Rijksoverheid vergoedt de GLI sinds 1 januari 2019 vanuit de basiszorgverzekering. Wil je meer lezen over wat de GLI inhoudt, wie ervoor in aanmerking komen, welke rol de verschillende professionals hebben en wat de rol van bewegen is binnen de GLI? Kijk dan op Allesoversport.nl

Misschien ook interessant

Wat zijn erkende interventies?

Hoe kun je sporten en bewegen stimuleren, of sport als middel inzetten om sociaalmaatschappelijke doelstellingen te realiseren? Welke aanpakken zijn in de praktijk al succesvol gebleken?

Aanmelden kennisupdate

Blijf je graag op de hoogte van onze producten en kennis? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Allesoversport.nl

Lees op Allesoversport.nl artikelen over onderzoek, beleid en praktijk. Voor jou gedeeld en geduid door experts en ervaringsdeskundigen.