Spring naar content

Weer drie erkende sport- en beweeginterventies


De interventies ‘Jonge Sporthelden’, ‘The Daily Mile’ en ‘Warming-up programma Hockey’ zijn erkend door de erkenningscommissie Sport & Bewegen. De interventie ‘Jonge Sporthelden’ is een nieuwe interventie, erkend op het niveau ‘Goed onderbouwd’. ‘The Daily Mile’ van JOGG is op een hoger niveau erkend. Deze interventie is na onderzoek doorontwikkeld tot het niveau Effectief (goede aanwijzingen voor effectiviteit op uithoudingsvermogen). Voor ‘Warming-up programma Hockey’ gaat het om een her-erkenning op het niveau ‘Goed onderbouwd’.

Motorische vaardigheden verbeteren bij jonge kinderen met ‘Jonge Sporthelden’

Jonge Sporthelden is een beweegaanpak voor kinderen van 2 tot 4 jaar oud, speciaal gericht op de kinderopvang en gastouders. Doel van de ontwikkelaars was een zo laagdrempelig mogelijke aanpak ontwikkelen, waarmee je als pedagogisch medewerker en gastouder direct aan de slag kunt. Het resultaat is een toolkit met kant-en-klare lessen, ondersteund met leskaarten en instructievideo’s om de motorische vaardigheden van kinderen te verbeteren. Alle grondvormen van bewegen komen spelenderwijs aan bod. Lees voor meer informatie ook het artikel op Alles Over Sport.

De erkenningscommissie over deze nieuwe interventie: “Jonge Sporthelden is een mooie interventie gericht op de motorische vaardigheden van jonge kinderen. De interventie zit goed in elkaar en is laagdrempelig in te zetten. De online omgeving met filmpjes ziet er uitgebreid en bruikbaar uit.”

Voor ontwikkelaar René van Wieringen en de andere ontwikkelaars is de erkenning een trigger om breder samen te gaan werken: “We hebben nu niet meer alleen een mooi verhaal en kunnen echt naar buiten treden met een goed onderbouwd ‘keurmerk’. Hiermee zien gemeenten en kinderopvangorganisaties in dat kinderen op jonge leeftijd structureel, eenvoudig en veelzijdig in beweging kunnen worden gezet.”

Meer weten?
Klik op de button voor de volledige beschrijving van de erkende interventie in de database sport- en beweeginterventies.

Kijk voor meer informatie ook op www.jongesporthelden.nl.

Uithoudingsvermogen van leerlingen verbeteren met ‘The Daily Mile’

Met The Daily Mile gaat een klas (basisschool groep 3 t/m 8) minimaal 3 keer per week 15 minuten naar buiten om te wandelen, joggen of rennen. Doel is om het uithoudingsvermogen van de kinderen te verbeteren. De intensiteit van de uitvoering is afhankelijk van de fitheid en verschilt daarom per leerling. Voorwaarde is dat The Daily Mile op minimaal matige tot intensieve intensiteit wordt uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat er goede aanwijzingen zijn dat The Daily Mile bijdraagt aan het verbeteren van uithoudingsvermogen van kinderen na drie maanden.

De erkenningscommissie geeft aan dat The Daily Mile eenvoudig in te zetten is op scholen: “The Daily Mile is een eenvoudig te implementeren interventie in de schoolsetting. De informatiematerialen over de Daily Mile zijn stimulerend en goed bruikbaar. De meeste leerkrachten kunnen er direct mee aan de slag.”

Peter Legters van JOGG over het belang van de erkenning: “Het doorlopen van het erkenningstraject is voor ons op twee manieren van belang: ten eerste laat het onszelf kritisch kijken naar hoe we interventie hebben ingericht en hoe we die kunnen verbeteren. Ten tweede is de erkenning voor ons een onafhankelijke ‘keurmerk’ wat richting scholen
aangeeft dat The Daily Mile daadwerkelijk het verschil kan maken voor actievere en vitalere leerlingen.”

Meer weten?
Klik op de button voor de volledige beschrijving van de erkende interventie in de database sport- en beweeginterventies.

Kijk voor meer informatie ook op www.thedailymile.nl.

Blessures verminderen met ‘Warming-up programma Hockey’

Het Warming-up programma Hockey is ontwikkeld om blessures bij kinderen vanaf 8 jaar en bij volwassenen te verminderen. VeiligheidNL ontwikkelde het programma samen met de KNHB. Het programma houdt rekening met de verschillende groeispurten onder jongens en meisjes en is onderverdeeld in vier leeftijdscategorieën. Het Warming-up programma Hockey duurt 12 tot 15 minuten en is opgebouwd in drie fases: voorbereiden, motorische vaardigheden en hockey vaardigheden. Trainers en coaches kunnen via de website www.warmingupapp.nl/#home een account aanmaken of de app downloaden om gebruik te maken van het programma.

De erkenningscommissie geeft aan dat het gebruik van literatuur en eigen onderzoek bij de ontwikkeling van de interventie een sterk punt is van het programma Warming-up Hockey.

Meer weten?
Klik op de button voor de volledige beschrijving van de erkende interventie in de database sport- en beweeginterventies.

Kijk voor meer informatie ook op www.knhb.nl/kenniscentrum/artikel/goede-start-met-het-warming-up-programma.

Meer erkende sport- en beweeg interventies

Hoe kun je sporten en bewegen stimuleren? Welke aanpakken zijn in de praktijk al succesvol gebleken? In de interventiedatabase vind je de sportinterventie of beweeginterventie die het beste past bij jouw situatie en doelgroep. Snel, overzichtelijk en met praktische handvatten.

Ben jij interventie-eigenaar en heb jij zelf een aanpak die mensen aanzet tot bewegen? Lees hier hoe je jouw sportinterventie of beweegaanpak in de database Sport- en beweeginterventies kan laten opnemen.