Beroep: Sportaanbieder
Beweegposter senioren
Beweegposter senioren
Voldoende bewegen helpt lichamelijke, mentale, sociale en cognitieve gezondheidsproblemen tijdens het ouder worden voorkomen of beperken. In deze beweegposter vind je oefeningen gericht op spier- en botversterking en een betere balans voor senioren.
Aan de slag
Zet met behulp van deze poster in op sterkere spieren, botten en een betere balans bij senioren. Download de poster en regel het drukwerk via een drukkerij naar keuze.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.

Wat kun je verwachten?
Deze poster is een hulpmiddel om senioren laagdrempelig in beweging te brengen. De oefeningen op deze poster zijn gericht op spier- en botversterking en een betere balans. Deze oefeningen 2x per week doen, helpt te voldoen aan de beweegrichtlijnen. Naast spier- en botversterkende activiteiten, adviseren de beweegrichtlijnen ook wekelijks minimaal 2,5 uur matig tot zwaar intensieve beweging. Denk daarbij aan beweegactiviteiten in of rondom het huis of zwaarder huishoudelijk werk.
Voor wie is deze poster?
De beweegposter is er voor professionals die werken met senioren in de domeinen zorg, sport en welzijn. Zo kan de poster praktijkondersteuners helpen om senioren laagdrempelig in beweging te brengen. Buurtsportcoaches of sportprofessionals kunnen de poster inzetten om senioren aan te sporen ook buiten de beweegactiviteit te bewegen. Welzijnswerkers kunnen bijvoorbeeld de oefeningen uit de poster integreren in hun werk of activiteiten.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Marnik Gommers
Specialist
Ik zet mij in voor de brede groep senioren en richt me daarbij met name op het belang van sport en bewegen voor deze doelgroep en de mogelijkheden om dit te doen. Het grote doel daarbij is professionals helpen zoveel mogelijk senioren vitaal oud(er) te laten worden. Mijn ervaring uit de praktijk helpt (wetenschappelijke) kennis vertalen naar praktische handvatten voor deze professionals.
Misschien ook interessant:
Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Deze handreiking biedt professionals die werken met en/of voor senioren de juiste kennis en praktische tools op het gebied van sport en bewegen voor senioren.
E-book Zelfredzaamheid senioren
Het e-book Zelfredzaamheid senioren helpt jou als zorg-, welzijns- en sportprofessional of als beleidsmedewerker om met sport en bewegen de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren te vergroten.
Beweegrichtlijnen
Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk. Maar hoeveel beweging is nodig? En welke beweging is goed? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen.
Stappenplan Open sportpark
Stappenplan Open sportpark
In de strijd om de vierkante meters staan sportparken onder druk. Door je sportpark open te stellen voor andere initiatieven, vergroot je je maatschappelijke waarde. Maar waar begin je? Hoe richt je het proces in? En hoe betrek je de omgeving? Dit stappenplan voor gemeenten, sportverenigingen, sportparkmanagers en verenigingsondersteuners, loodst je door alle fases van het proces.
Stap voor stap aan de slag
Hoe doorloop je het proces om een open sportpark te creëren? Gebruik dit stappenplan voor gemeenten en sportverenigingen.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.

Waarom een open sportpark?
Sportparken staan onder druk. Accommodaties en velden staan overdag vaak leeg, omdat we meestal ‘s avonds sporten. Aan de andere kant komen gemeenten structureel ruimte tekort voor woningbouw en sociale functies zoals zorg en ontmoeting. Om te voorkomen dat sportparken verdwijnen door deze druk op de ruimte, moeten sportparken hun maatschappelijke waarde vergroten. Dat kan door het sportpark open te stellen voor andere initiatieven.
Voordelen voor gemeenten en sportverenigingen
Voor gemeenten kan een open sportpark een antwoord zijn op diverse lokale vraagstukken; zoals goed spreidingsbeleid voor accommodaties, vernieuwen van verouderde sportinfrastructuur, werken aan gezondere inwoners, of creëren van meer ontmoetingsplekken.
Ook voor sportaanbieders is een open sportpark aantrekkelijk: door samenwerking met andere verenigingen bespaar je kosten door bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop. Ook kan het zowel onderbezetting als overbezetting oplossen, doordat je beschikbare velden en binnenruimtes efficiënter benut. Of bijdragen aan een betere exploitatie.
Met een sportparkmanager, verenigingsondersteuner of buurtsportcoach ondersteun je bovendien bij de vitaliteit, activatie en duurzaamheid van alle verenigingen en organisaties op het park.

Wat kun je vinden in het Stappenplan Open sportpark?
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Dianne Scholte
Specialist
Onze leefomgeving speelt een belangrijke rol in ons beweeggedrag. Als specialist vertaal ik (wetenschappelijke) kennis over de relatie tussen de omgeving en gezondheid en bewegen naar praktisch inzetbare instrumenten. Mijn achtergrond ligt bij sociale geografie, planologie en gezondheidsbevordering. Zo help ik jou als beleidsmaker, stedenbouwkundige, sportaanbieder, zorgprofessional, sociaal werker of (beweeg)docent bij het creëren van een gezonde en beweegvriendelijke leefomgeving, die voor iedereen toegankelijk is.
De positieve invloed van sport op ons welzijn
De positieve invloed van sport op ons welzijn
Onderzoek van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN) toont aan dat sport een directe positieve invloed heeft op het gevoel van welzijn, vooral voor mensen met neerslachtige en eenzame gevoelens. De diapresentatie op deze pagina geeft beleidsmedewerkers en sportprofessionals inzicht in de maatschappelijke waarde van welzijn en kan dienen als gespreksopener met collega’s, partners, financiers, en beleidsmakers.
Start het gesprek over de positieve invloed van sport
Ben je op zoek naar een hulpmiddel om het gesprek te openen over hoe sport een onderbouwing kan zijn voor beleid, een interventie of een financieringsaanvraag? Gebruik dan de diapresentatie.
Wat laat dit welzijnsonderzoek zien over de positieve invloed van sport?
De belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek zijn:
Gebruik de uitkomsten om:
Preview van de diapresentatie
Hoe gebruik je de diapresentatie?
Als beleidsmaker gebruik je de diapresentatie om in gesprek te gaan met andere domeinen (sociaal, welzijn, gezondheid), mogelijke financiers en partners over hoe sport het welzijn van inwoners kan verbeteren. Als buurtsportcoach laat je ermee zien welke waarde sport heeft voor specifieke groepen.
Of je nu sport wilt inzetten als onderbouwing voor beleid, een interventie of een financieringsaanvraag: het begint met een gesprek met de juiste belanghebbenden.
Bekijk het webinar
In dit webinar legt de onderzoeker Jelle Schoemaker uit wat er is onderzocht en wat de uitkomsten betekenen. Samen met specialist Femke van der Pal van Kenniscentrum Sport & Bewegen duiden ze wat jij als professional of beleidsmedewerker in de sport of welzijnssector met deze uitkomsten kan. Tom Naberink van ‘de Sociale Sportschool’ legt uit hoe hij deze inzichten gebruikt in zijn werk om de impact ervan te laten zien.
Hoe is dit onderzoek tot stand gekomen?
Het onderzoek is uitgevoerd door de HAN – Sport & Economic Research Centre -, in samenwerking met Manchester Metropolitan University en Sheffield Hallam University, in opdracht van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Wil je meer lezen over de methode van het onderzoek? Bekijk dan het onderzoeksrapport van de HAN.
Vraag de presentatie aan
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Femke van der Pal
Specialist
Sport en bewegen kan veel voordelen hebben voor een persoon, maar ook voor de maatschappij. Maar wat levert sport en bewegen dan precies op? Ik volg studies die de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen in euro’s kunnen uitdrukken of een effect kunnen aantonen. Deze onderzoeken duid ik via artikelen, producten, een webinar of in een gesprek met een gemeente. Daarnaast houd ik mij bezig met financiering en betaalbaarheid van de sport.
Licht verstandelijke beperking in de sport
Licht verstandelijke beperking in de sport
Ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit is een beperking die niet altijd zichtbaar is, waardoor de doelgroep soms over het hoofd wordt gezien. Waarom en hoe zet je als beleidsadviseur sport en bewegen in voor deze doelgroep? En hoe ga je als uitvoerend professional om met iemand met een licht verstandelijke beperking?
Bekijk onze tools over LVB in de sport
In de handreiking (voor beleidsadviseurs) lees je wat sport en bewegen kan betekenen voor mensen met een licht verstandelijke beperking en hoe je dit lokaal kunt organiseren.
De tipkaart biedt praktische tips voor alle sport- en welzijnsprofessionals, zoals buurtsportcoaches, jongerenwerkers en sportinstructeurs.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.

Mensen met een licht verstandelijke beperking vormen een diverse groep
Het intelligentieniveau van mensen met een LVB kan variëren en ze kunnen dan ook problemen hebben op verschillende vaardigheden. Factoren zoals opvoeding, sociale omgeving en onderwijs spelen een grote rol in hoe een LVB zich ontwikkelt en uit. Ook kan de ernst van een LVB veranderen door ondersteuning of ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven, zogenoemde ‘life-events’. Veel mensen met een LVB proberen hun beperkingen te verbergen, omdat ze niet willen dat anderen hen als anders zien. Dit, in combinatie met de diversiteit, kan het lastig maken om op te merken dat iemand een LVB heeft.
Participatie in de sport- en beweegsector
In de sportsector zijn er ook verschillen in participatiecijfers. Zo is 58 procent van de mensen zonder beperking actief bij een sportvereniging, terwijl dit percentage voor mensen met een licht verstandelijke beperking LVB slechts 42 procent is. Dit verschil wordt nog groter bij regelmatige sportdeelname: 68 procent van de mensen zonder beperking sport regelmatig, tegenover slechts 40 procent van de mensen met een LVB.

Wil je meer informatie of ondersteuning?

Biko Blommestein
Specialist
In mijn ogen bestaat er niets mooiers dan sporten en bewegen. Helaas is dit voor veel mensen met een beperking niet vanzelfsprekend. Daarom zet ik mij in om deze doelgroep te ondersteunen. Samen met anderen zoek ik naar oplossingen voor belemmeringen en verspreid ik kennis om de toegankelijkheid van sport voor mensen met een beperking te verbeteren. Zo creëren we een sportieve omgeving waarin iedereen kan deelnemen.
Misschien ook interessant:
Buurtsportcoaches: met de juiste kennis meer mensen in beweging
Ben je buurtsportcoach of val je op een andere manier binnen de Brede Regeling Combinatiefuncties? Hier vind je een overzicht om je te ondersteunen in je dagelijkse werk en bij je eigen ontwikkeling: van praktische tools tot inspirerende praktijkvoorbeelden.
Tipkaart laaggeletterdheid in de sport
Wil jij als buurtsportcoach laaggeletterdheid herkennen en begrijpelijk communiceren? Deze tipkaart helpt je op weg!
Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking
Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.
Begeleiding van senioren in beweegactiviteiten
Begeleiding van senioren in sport- en beweegactiviteiten
Om fittere 55-plussers met vertrouwen te kunnen begeleiden hebben sportaanbieders en -verenigingen behoefte aan een deskundig kader. Deze publicatie biedt trainers en begeleiders (ook buurtsportcoaches) basiskennis over bewegen tijdens ouder worden en praktische handvatten. Ook: voorbeelden van hoe je 55-plussers kunt blijven motiveren om te bewegen en hoe je rekening kunt houden met veranderingen in fysieke mogelijkheden.
Direct aan de slag
Na het bestuderen van deze publicatie heb je als lesgever voldoende basiskennis om passend beweegaanbod te organiseren voor fittere 55-plussers.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Groeiend aantal senioren
Het aantal senioren in Nederland neemt enorm toe. In 2020 was 19,5% van de totale bevolking 65 jaar of ouder en de verwachting is dat dit oploopt tot 25,5% in 2040. Ook was in 2019 meer dan de helft van de volwassenen al 50-plus en ook dat aandeel zal de komende jaren alleen maar toenemen.




Passend aanbod
Om te zorgen dat iedere senior kan sporten en bewegen is het belangrijk dat er voldoende passend aanbod is. Met passend aanbod wordt bedoeld: sport- en beweegactiviteiten die aansluiten bij de wensen, behoeften en fysieke en sociale mogelijkheden van senioren. Deze zijn zeer divers en niet gekoppeld aan leeftijd.
Lifetime sporters en nieuwe starters
De groep fittere 55-plussers is onder te verdelen in lifetime sporters en nieuwe starters. Lifetime sporters zijn de senioren die van jongs af aan gesport hebben en die tot op hoge leeftijd, wandelen, hardlopen, dansen, zwemmen, tennissen etcetera. Nieuwe starters zijn de senioren die op latere leeftijd weer gaan beginnen of voor het eerst gaan sporten.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Liesbeth Preller
Specialist
Mijn kennis richt zich op de groep ouderen en mensen met chronische aandoeningen, met het doel dat zij meer kunnen gaan bewegen. Kennis waarmee professionals en vrijwilligers in zorg, welzijn en sport en bewegen deze doelgroepen beter kunnen bereiken, effectieve methoden inzetten, en bevorderen dat de doelgroep duurzaam meer kan blijven bewegen.
Mitchell Tollenaar
Specialist
Mijn passie is ervoor zorgen dat mensen in kwetsbare posities de positieve effecten van sporten en bewegen kunnen ervaren. Dat is namelijk nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Binnen het thema ‘Meedoen aan sport en bewegen’ richt mijn kennis zich voornamelijk op de groep (kwetsbare) senioren en (kwetsbare) volwassenen. Door mijn praktijkervaring als buurtsportcoach te combineren met mijn wetenschappelijke kennis probeer ik professionals uit de sport, zorg en welzijn te stimuleren, ondersteunen en inspireren om mensen in kwetsbare posities in beweging te brengen en te houden.

Misschien ook interessant:
Subsidiewijzer Verduurzaming Sportaccommodaties
Wanneer je een sportaccommodatie wil verduurzamen, kun je gebruik maken van subsidies. Welke zijn van toepassing op jouw situatie?
Tipkaart laaggeletterdheid in de sport
Wil jij als buurtsportcoach laaggeletterdheid herkennen en begrijpelijk communiceren? Deze tipkaart helpt je op weg!
Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Deze handreiking biedt professionals die werken met en/of voor senioren de juiste kennis en praktische tools op het gebied van sport en bewegen voor senioren.
Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Vitaal ouder worden vraagt om voldoende beweging. Deze handreiking biedt professionals die werken met en/of voor senioren de juiste kennis en praktische tools op het gebied van sport en bewegen voor senioren. Ontdek wat ervoor nodig is om meer beweging in de dag van de senioren te brengen, van beleid tot praktijk.
Bekijk ook:
Aan de slag met senioren in beweging
Kom er in deze handreiking achter hoe je meer beweging in de dag van de senioren brengt en waar je rekening mee kunt houden van beleid tot in de praktijk.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.

Voor wie is de handreiking Senioren in beweging?
De handreiking ‘Senioren in beweging: van van beleid naar praktijk’ is er voor elke professional die aandacht heeft voor of werkt met de senioren. De handreiking biedt onderdelen gericht op beleidsmakers en/of beslissers, en praktische handvatten voor de uitvoering binnen zorg, welzijn en sport.
Wat kun je verwachten van de handreiking Senioren in beweging?
In deze handreiking vind je de meest recente informatie op het gebied van sport en bewegen voor senioren. Kennis, inspiratie en praktische producten over het nut, de noodzaak en de effecten van sport en bewegen. Ook kom je erachter hoe je de zeer diverse doelgroep senioren in beweging brengt of houdt. Kortom, het is dé plek waar je alle relevante informatie en handvatten vindt om aan de slag te gaan met meer bewegen voor senioren.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Marnik Gommers
Specialist
Ik zet mij in voor de brede groep senioren en richt me daarbij met name op het belang van sport en bewegen voor deze doelgroep en de mogelijkheden om dit te doen. Het grote doel daarbij is professionals helpen zoveel mogelijk senioren vitaal oud(er) te laten worden. Mijn ervaring uit de praktijk helpt (wetenschappelijke) kennis vertalen naar praktische handvatten voor deze professionals.
Misschien ook interessant:
Bewust Bewegen met chronische aandoeningen
Help patiënten met chronische aandoeningen aan de hand van de juiste kennis en gesprekstechnieken verantwoord meer te bewegen.
E-book Zelfredzaamheid senioren
Het e-book Zelfredzaamheid senioren helpt jou als zorg-, welzijns- en sportprofessional of als beleidsmedewerker om met sport en bewegen de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren te vergroten.
Inspiratiesheets 65+ in beweging
Hoe zorg je er als buurtsportcoach voor dat jouw aanbod aansluit bij de wensen en behoefte van 65-plussers? Lees de succesfactoren.
Een versnellingsimpuls voor verduurzaming van de amateursport
Vandaag presenteert het Nationaal Klimaat Platform (verder NKP) het adviesrapport ‘Amateursport fit voor de toekomst’. Het NKP heeft op aanvraag van de ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, een advies uitgebracht voor versnelling van de verduurzaming van de amateursport. De primaire doelstelling is ‘om de energierekening van amateursportverenigingen betaalbaar te maken en houden zodat sporten voor iedereen betaalbaar en bereikbaar blijft’.
Routekaart Verduurzaming Sport
In samenwerking met verschillende partners van de Routekaart Verduurzaming Sport, (NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten en Kenniscentrum Sport & Bewegen) is de afgelopen maanden aan dit advies gewerkt. Ook partners van buiten de sportsector, zoals de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en Triodos Bank Nederland hebben meegewerkt. Hierdoor wordt een integrale aanpak met kennis van duurzame energie en financiering zichtbaar in het rapport.
Met de Routekaart Verduurzaming Sport als basis worden in het rapport drie sleutels beschreven om de verduurzaming van de amateursport een versnellingsimpuls te geven. De sleutels voor versnelling zijn:
- Het ontzorgen van de clubs en gemeenten in hun zoektocht naar de juiste oplossing en financiering voor verduurzaming
- Een financieringsmodel dat overzichtelijker wordt en oplossingen biedt voor de huidige hoge rentes
- Een gebiedsgerichte aanpak waarmee niet alleen de club, maar ook de omliggende wijk of andere voorzieningen in worden meegenomen.
Het rapport beschrijft de knelpunten, randvoorwaarden en opties van bovenstaande punten. Om op deze manier een ‘een programmatische aanpak om meer structurele financiering en ondersteuning te bieden gedurende het gehele verduurzamingstraject’ van amateursportverenigingen.
Samenwerken, goede voorbeelden en financiering
In het advies wordt veel aandacht besteed aan het belang van samenwerking tussen sportverenigingen en gemeenten, het delen van goede voorbeelden en aan financiering. Er wordt beschreven wat de mogelijkheden zijn om gemeenten passende financiering en inhoudelijke ondersteuning te geven om zo een coördinerende rol in te nemen. Ook het belang van het delen van goede voorbeelden krijgt veel aandacht. De basis voor het delen van deze praktijkvoorbeelden is gelegd op Duurzame Sportsector, in de Duurzaamheidsatlas en met de organisatie van Sportaccommodatie van het jaar.
Aangaande financiering worden adviezen gegeven om de financieringsdrempel te verlagen door onder andere het verlagen van de rentelasten van leningen en regionale clustering. Daarnaast wordt gepleit voor vereenvoudiging van financiering en subsidiëring.
Wil je alvast kijken wat de subsidiemogelijkheden voor jouw sportaccommodatie zijn? De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in subsidies op het gebied van duurzaamheid.
Naast het doel om de amateursport betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen ondersteunt dit rapport de kans die de verduurzaming van de amateursport biedt om het thema klimaat concreet te maken in de dagelijkse leefomgeving.
Wil jij voortaan updates direct in je mailbox ontvangen?

Wijktekening
Wijktekening
In elke wijk vind je professionals die jou kunnen helpen jouw doelgroep meer in beweging te brengen. De Wijktekening geeft een overzicht van organisaties waar deze professionals werken. Kom erachter wat de verschillende professionals voor jou kunnen betekenen en hoe je naar hen doorverwijst. Zo verbeter je de samenwerking in de wijk!
Bekijk ook:
Aan de slag met samenwerken in de wijk
In de Wijktekening kom je erachter met welke organisaties en professionals je in de wijk kunt samenwerken op het gebied van sport en bewegen. Breng dit vervolgens zelf in kaart voor jouw wijk.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Wat kun je verwachten van de Wijktekening?
Er valt een wereld te winnen als het gaat om inzetten op sport en bewegen. En dat terwijl bewegen juist zo’n belangrijke rol speelt bij gezond ontwikkelen en vitaal ouder worden. Samenwerking tussen verschillende organisaties en professionals binnen een wijk of gemeente kan hier een grote bijdrage aan leveren.
De Wijktekening weergeeft professionals en organisaties in de wijk en legt uit welke rol zij kunnen spelen op het gebied van sport en bewegen. Naast dit overzicht geeft de Wijktekening je de mogelijkheid om zelf bestaande lokale samenwerkingen in kaart te brengen en dit uit te breiden. Met jouw lokale sport- en beweegnetwerk in kaart kun je meer mensen in beweging brengen.


Totstandkoming van de Wijktekening
De Wijktekening is bedoeld voor professionals die werken met jeugd of met senioren binnen welzijn, sport, sociaal domein, onderwijs en/of zorg. Vanuit verschillende hoeken is er vraag naar een overzicht van samenwerkingspartijen op het gebied van sport en bewegen in de wijk. Met hulp van twee klankbordgroepen is de Wijktekening ontwikkeld. In deze klankbordgroepen dachten zowel professionals mee die werken met jeugd, als professionals die werken met senioren.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Marnik Gommers
Specialist
Ik zet mij in voor de brede groep senioren en richt me daarbij met name op het belang van sport en bewegen voor deze doelgroep en de mogelijkheden om dit te doen. Het grote doel daarbij is professionals helpen zoveel mogelijk senioren vitaal oud(er) te laten worden. Mijn ervaring uit de praktijk helpt (wetenschappelijke) kennis vertalen naar praktische handvatten voor deze professionals.

Misschien ook interessant
Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Deze handreiking biedt professionals die werken met en/of voor senioren de juiste kennis en praktische tools op het gebied van sport en bewegen voor senioren.
Bewust Bewegen met chronische aandoeningen
Help patiënten met chronische aandoeningen aan de hand van de juiste kennis en gesprekstechnieken verantwoord meer te bewegen.
Toolbox beweegstimulering jonge kinderen
Benieuwd hoe je als buurtsportcoach inzet op meer bewegen bij 0-6 jarigen? Ontdek het in de toolbox.
Besparing zorgkosten senioren
Besparing zorgkosten senioren
Met deze infographic krijg je als beleidsadviseur – of zorg-, welzijns- en sportprofessional – beeld van de zorgkosten die bespaard kunnen worden als een 55-plusser, die nog niet aan de beweegrichtlijnen voldoet, hier wel aan gaat voldoen. Ook geeft de infographic inzicht in de totale sociaaleconomische
waarde.
Bekijk de infographic besparing zorgkosten voor senioren
Deze zorgkosten kunnen bespaard worden als een 55-plusser, die nog niet aan de beweegrichtlijnen voldoet, hier wel aan gaat voldoen.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.

verdieping op het onderdeel besparing zorgkosten senioren
Deze infographic is een verdieping op het onderdeel ‘Besparing zorgkosten’ uit de infographic ‘Wat levert sporten en bewegen op?’.
De gepresenteerde cijfers komen uit 2021 en zijn geïndexeerd naar eind 2023. Er zijn veel variabelen van invloed op de uitkomst van de bedragen, waardoor het schattingen zijn.’
Grote groep inactieve senioren
Ongeveer 60 procent van de senioren voldeed in 2023 niet aan de beweegrichtlijnen. Dat betekent dat ongeveer 2,5 miljoen senioren nog niet voldoende bewegen. Van de inwoners boven de 80 jaar voldeed tachtig procent niet aan de beweegrichtlijnen.

Wat kan een gemeente/professional met deze kennis?

Onderbouwen

Verantwoorden

Overtuigen
Meer informatie of ondersteuning?

Mitchell Tollenaar
Specialist
Mijn passie is ervoor zorgen dat mensen in kwetsbare posities de positieve effecten van sporten en bewegen kunnen ervaren. Dat is namelijk nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Binnen het thema ‘Meedoen aan sport en bewegen’ richt mijn kennis zich voornamelijk op de groep (kwetsbare) senioren en (kwetsbare) volwassenen. Door mijn praktijkervaring als buurtsportcoach te combineren met mijn wetenschappelijke kennis probeer ik professionals uit de sport, zorg en welzijn te stimuleren, ondersteunen en inspireren om mensen in kwetsbare posities in beweging te brengen en te houden.
Femke van der Pal
Specialist
Sport en bewegen kan veel voordelen hebben voor een persoon, maar ook voor de maatschappij. Maar wat levert sport en bewegen dan precies op? Ik volg studies die de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen in euro’s kunnen uitdrukken of een effect kunnen aantonen. Deze onderzoeken duid ik via artikelen, producten, een webinar of in een gesprek met een gemeente. Daarnaast houd ik mij bezig met financiering en betaalbaarheid van de sport.

Misschien ook interessant:
SROI van Sport en Bewegen
Wat is het maatschappelijk rendement van investeren in sport en bewegen?
E-book Zelfredzaamheid senioren
Het e-book Zelfredzaamheid senioren helpt jou als zorg-, welzijns- en sportprofessional of als beleidsmedewerker om met sport en bewegen de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren te vergroten.
Human Capital Model
Ken je de 80 effecten van sport- en beweegactiviteiten al?
E-book Zelfredzaamheid senioren
E-book Zelfredzaamheid senioren
Dit e-book Zelfredzaamheid senioren helpt jou als zorg-, welzijns- en sportprofessional of als beleidsmedewerker om met sport en bewegen de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren te vergroten. Naast achtergrondinformatie bevat dit e-book tips en voorbeelden over de manier waarop bewegen in de praktijk ingezet kan worden.
Direct aan de slag met het e-book zelfredzaamheid
Bevorder de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren door sport en bewegen als middel in te zetten.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Groeiende groep kwetsbare senioren
De komende jaren wordt zowel de doelgroep senioren (vanaf 55 jaar) als ouderen (80 jaar en ouder) steeds groter. Naarmate we ouder worden, neemt de kans op kwetsbaarheid toe en kan de zelfredzaamheid afnemen. Doordat we steeds ouder worden, is de verwachting dat de groep kwetsbare senioren ook zal groeien. Daarnaast blijven of moeten (kwetsbare) senioren langer thuis wonen en daarbij doen ze relatief vaak een beroep op zorg of ondersteuning.


Vier vormen van kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid bij senioren wordt vaak beschreven of uiteengezet in vier gebieden, namelijk:
- Fysiek (belemmeringen in fysiek functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen en/of vermoeidheid)
- Sociaal (belemmeringen door eenzaamheid of verlies van sociale steun)
- Psychisch (belemmeringen door psychische aandoeningen zoals een depressie)
- Cognitief (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit)
Zelfredzaamheid en de rol van sport en bewegen
Sport en bewegen kan een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de zelfredzaamheid of het vertragen van kwetsbaarheid bij senioren. Niet alleen op fysiek vlak – senioren die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op chronische aandoeningen -, maar ook op cognitief, psychisch en sociaal vlak.

Veelgestelde vragen over het e-book zelfredzaamheid
Dit e-book helpt professionals in zorg, welzijn, sport of beleid met sport en bewegen als middel de zelfredzaamheid van (kwetsbare) senioren te vergroten. Naast achtergrondinformatie bevat dit e-book tips en voorbeelden over de manier waarop je bewegen in de praktijk kunt inzetten.
Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Dit gaat zowel over praktische dagelijkse handelingen kunnen uitvoeren, als over zelfstandig keuzes kunnen maken en regie voeren over het eigen leven.
Naarmate we ouder worden, neemt de kans op kwetsbaarheid toe en kan daardoor de zelfredzaamheid afnemen. Doordat we steeds ouder worden, is de verwachting dat de groep kwetsbare senioren groeit. Daarnaast blijven (kwetsbare) senioren langer thuis wonen en daarbij doen ze relatief vaak een beroep op zorg of ondersteuning.
Kwetsbaarheid kan zich op verschillende manieren uiten of openbaren. Bij de een leidt dit tot moeite met boodschappen doen, terwijl de ander last heeft van vergeetachtigheid. Kwetsbaarheid bij senioren wordt daardoor vaak beschreven of uiteengezet in vier gebieden:
- Fysiek (belemmeringen in fysiek functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen en/of vermoeidheid)
- Sociaal (belemmeringen door eenzaamheid of verlies van sociale steun)
- Psychisch (belemmeringen door psychische aandoeningen zoals een depressie)
- Cognitief (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit)
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Mitchell Tollenaar
Specialist
Mijn passie is ervoor zorgen dat mensen in kwetsbare posities de positieve effecten van sporten en bewegen kunnen ervaren. Dat is namelijk nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Binnen het thema ‘Meedoen aan sport en bewegen’ richt mijn kennis zich voornamelijk op de groep (kwetsbare) senioren en (kwetsbare) volwassenen. Door mijn praktijkervaring als buurtsportcoach te combineren met mijn wetenschappelijke kennis probeer ik professionals uit de sport, zorg en welzijn te stimuleren, ondersteunen en inspireren om mensen in kwetsbare posities in beweging te brengen en te houden.
Misschien ook interessant:
Bewust Bewegen met chronische aandoeningen
Help patiënten met chronische aandoeningen aan de hand van de juiste kennis en gesprekstechnieken verantwoord meer te bewegen.
Wijktekening
Ben jij benieuwd welke organisaties en professionals er in de wijk zijn om mee samen te werken op het gebied van sport en bewegen? Met de Wijktekening krijg je een overzicht.
Begeleiding van senioren in beweegactiviteiten
In deze online tool kun je als trainer of sportbegeleider van 55-plussers terecht voor basiskennis, handvatten en voorbeelden over bewegen voor ouderen.